Op 22 maart heeft de Europese Commissie een voorstel tot verordening gedaan betreffende een aanpassing van het gemeenschappelijk douanetarief.
Het doel van dit voorstel is om de douanerechten te verhogen die van toepassing zijn op de invoer van granen, oliezaden en daaruit afgeleide producten die momenteel zijn ingedeeld onder hoofdstukken 10, 12, 14, 15 en 23 van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN), van oorsprong uit of uitgevoerd vanuit de Russische Federatie of de Republiek Belarus.
In bijna alle gevallen zouden de tarieven op Russische en Wit-Russische export naar de EU stijgen naar ofwel € 95 per ton of naar een ad-valorem douanerecht van 50%, afhankelijk van het product.
De betrokken producten uit Rusland en Wit-Rusland zullen ook uitgesloten worden van eventuele tariefcontingenten.
Verhoogde invoerrechten worden niet opgelegd aan importeurs van de betrokken producten die noch van oorsprong zijn uit, noch zijn uitgevoerd vanuit de Russische Federatie of de Republiek Belarus, doch ook voor deze importeurs verdient deze ontwikkeling extra aandacht (zie verder).
Op dit moment wacht dit voorstel nog op goedkeuring van de Raad van de Europese Unie.
Mogelijke oplossingen bij de invoer van dergelijke producten:
De loutere transit door het douanegebied van de Europese Unie is niet geïmpacteerd.
Opgelet bij handel met leveranciers in andere landen:
Indien u leveranciers in andere landen dan Rusland en Wit-Rusland zou benaderen, zelf door dergelijke operatoren benaderd zou worden of reeds handel drijft met dergelijke leveranciers, is het cruciaal dat u zich grondig vergewist en alle mogelijke stappen onderneemt om de juiste economische oorsprong van de goederen te achterhalen, om zo ontwijking van invoerrechten te voorkomen. Te meer wanneer u bestelt uit landen die sterke economische banden hebben met Rusland en Wit-Rusland, zoals Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Oezbekistan, Mongolië, Servië, China en India.
Bij het ontwijken van douanerechten kan de importeur immers aansprakelijk worden gesteld door de douane. Een voorbeeld hiervan is wanneer de douane ontdekt dat de goederen een andere oorsprong hebben dan aangegeven, waardoor op het moment van aangifte te lage of geen invoerrechten werden geïnd.
Wij raden aan om proactief te handelen en indien nodig de juiste stappen te ondernemen om uw invoeractiviteiten te optimaliseren.
U kan als vanzelfsprekend steeds bij ons terecht voor verdere toelichting.