Nieuws

04 Juli 2024

Ecologisch ontwerp voor duurzame producten en het digitaal productpaspoort

Op 28 juni 2024 verscheen Verordening (EU) 2024/1781 in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Digitaal Productpaspoort: De verordening introduceert het concept van een digitaal productpaspoort dat een centrale rol zal spelen in douaneprocedures. Dit paspoort moet essentiële informatie bevatten over de duurzaamheid, betrouwbaarheid, repareerbaarheid, herbruikbaarheid en recycleerbaarheid van producten. Het productpaspoort dient als een gedetailleerd verslag van de ecologische voetafdruk en de conformiteit van producten met duurzaamheidsvereisten.

Verbinding met douanesystemen: Het digitale productpaspoort zal geïntegreerd zijn met douanesystemen, wat betekent dat douaneautoriteiten toegang hebben tot de relevante informatie over producten die worden ingevoerd in de EU. Deze informatie zal helpen bij het efficiënter uitvoeren van douanecontroles en het beheren van risico's verbonden aan de invoer van producten.

Transparantie en traceerbaarheid: Met het digitale productpaspoort zullen douaneautoriteiten eenvoudig kunnen controleren of producten voldoen aan de ecologisch ontwerpvereisten zoals vastgesteld in de verordening. Dit verhoogt de transparantie en traceerbaarheid van producten gedurende hun hele levenscyclus, wat moet bijdragen aan de handhaving van milieuregels.

Conclusie

De implementatie van Verordening (EU) 2024/1781 zal aanzienlijke veranderingen met zich meebrengen voor douaneprocedures binnen de EU. Het digitale productpaspoort speelt een cruciale rol bij deze veranderingen door uitgebreide informatie te verschaffen over de duurzaamheid en conformiteit van producten.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor verdere toelichting.