Nieuws

17 September 2024

DTB is klaar voor de digitale transformatie van het Bewijs van Uniestatus (PoUS)!

Vanaf de tweede helft van september 2024 zal het nieuwe PoUS-systeem de traditionele papieren T2L/T2LF-documenten vervangen door een volledig digitaal proces, waarmee bedrijven de uniestatus van goederen kunnen bewijzen via het EU Customs Trader Portal.

Hoe werkt het PoUS-systeem?

Het PoUS (Proof of Union Status)-systeem is ontworpen om het proces van het bewijzen van de uniestatus van goederen te vereenvoudigen en te digitaliseren. Operatoren hoeven niet langer papieren T2L- en T2LF-documenten te gebruiken, maar kunnen alles online afhandelen via het EU Customs Trader Portal. Zo werkt het:

  1. Toegang tot het portaal: Bedrijven of hun douanevertegenwoordigers loggen in op het EU Customs Trader Portal om de uniestatus aan te vragen.
  2. Invoer van gegevens: Bedrijven voeren de benodigde gegevens in over hun goederen, zoals herkomst en bestemming.
  3. Toekenning van een MRN: Na indiening ontvangen bedrijven een Movement Reference Number (MRN), een digitaal bewijs dat douaneautoriteiten gebruiken om de status van de goederen te verifiëren.
  4. Douanecontrole: Douaneautoriteiten gebruiken het MRN om de uniestatus van de goederen te bevestigen, wat een vlotte doorvoer binnen de EU waarborgt.
  5. Gefaseerde implementatie:
    • Fase 1 (vanaf september 2024): Vervangt papieren T2L/T2LF door elektronische versies.
    • Fase 2 (eind 2025): Integreert vrachtmanifesten in het PoUS-systeem.

Bij DTB staan we klaar om u door deze transitie te begeleiden, zodat uw operaties voldoen aan de nieuwste regelgeving. Of u nu een logistiek dienstverlener, exporteur of importeur bent, ons team van experts helpt u soepel door deze veranderingen. We ondersteunen u bij het verkrijgen van Movement Reference Numbers (MRNs) en zorgen ervoor dat uw douaneprocessen efficiënt en conform verlopen.

📞 Neem vandaag nog contact op met DTB om uw douaneformaliteiten te vereenvoudigen en voorop te blijven met de veranderende regelgeving.

Waarom kiezen voor DTB?

  • Uitgebreide expertise in douaneformaliteiten
  • Op maat gemaakte ondersteuning voor alle EU-lidstaten
  • Een soepele overgang naar het PoUS-systeem

Wacht niet—neem contact op met onze experts en bereid u voor op de nieuwe PoUS-regels!